Alle Zweden (en dan bedoel ik ook echt álle Zweden) ´doen aan´ Julbord, vrij vertaald: Kersttafel. Op 24 december, de dag dat iedereen in Zweden al vanaf de ochtend het kerstfeest viert, begint het eetfestijn zo rond 12 uur ´s middags met een bord warme rijstepap met kaneel. In de pan één amandel, degene die de amandel treft krijgt een kado. Vergelijkbaar dus met onze drie-koningen traditie waarbij er een cake wordt gebakken met daarin een amandel. Overigens doen niet alle Zweden een amandel in de pap. Sommigen een stukje appel dat staat voor gezondheid of een muntje dat staat voor rijkdom.
Dan, rond 18.00 uur, gaat iedereen aan tafel voor het diner. Op de Julbord staan dus gerechten die je op iedere tafel in Zweden vindt. Bijvoorbeeld de beroemde Gravad lax en de Zweedse gehaktballetjes, worstjes, haring in verschillende soorten saus, een grote beenham, eieren met Noorse garnalen, salade van rode biet en nog veel meer. Tijdens het eten is er een paar keer een korte pauze voor een gezamenlijk lied met een glaasje ijskoude Aquavit in de hand, om deze na het versje in één keer achterover te slaan. Goed voor de spijsvertering, het komt de gezelligheid ten goede én het helpt tegen kiespijn…
Een dessert is er niet. Zeker als er kinders in het spel zijn die al sinds de ochtend smachtend naar de pakjes onder de boom zitten te koekeloeren, is het lange wachten ondraaglijk geworden en zakt iedereen dus moe en volledig rond gegeten in een makkelijke stoel om de kerstboom heen, terwijl buiten de sneeuw langzaam neer dwarrelt…